Obuka osoblja

Jedna od najtraženijih usluga je obuka osoblja. Ali šta to znači? Naučiti nekoga kako da radi nešto što pre nije znao? Ispraviti loše ponašanje? Naučiti um da instinktivno radi, bez kolebanja ili razmišljanja? Pomoći nekome da unapredi već postojeću veštinu? Većina vlasnika i menadžera restorana zna da je obuka važna, ali ne shvataju u potpunosti šta je potrebno da nekoga dovoljno “obuče” za obavljanje posla. Oni smatraju da kada je neko “obučen”, mogu ostaviti zaposlenog da sam obavlja posao, bez mnogo podsticanja ili vođenja za ruku. Prodaja raste, život vlasnika restorana postaje lakši, gosti su zadovoljni, zaposleni su srećni… Idealna situacija.

“Obučite nam zaposlene”, reći će. A kada to uradimo, obično kažu: “Da sam znao da će biti tako lako, uradio bih to sam!”

Međutim, retki imaju strpljenja potrebnog da efikasno pretvore početnika u profesionalca. Oni daju samo usmeni izraz podrške izreci da su “ljudi naš najvažniji resurs”. Neretko krive zaposlene ili kažu “trebamo bolje ljude”. Loša vest je da se susrećemo s mnogo više restorana koji krive svoje osoblje za loše rezultate, nego s restoranima koji priznaju manjak posvećenosti u radu rame uz rame sa svojim osobljem. Nuđenje kvalitetne obuke u oglasu za posao je jedna od stvari koje će privući potencijalno kvalitetne kandide.

Način postupanja prvog dana, odrediće uspeh ili neuspeh vašeg programa obuke. Prvi dan ne treba da bude za nametanje pritiska. Mnogi prvog dana obuke zastrašivanjem pokušavaju da nateraju zaposlene da upiju gomilu informacija. Ovo je ogromna greška, jer je prvi dan za novog zaposlenog za uklopanje u novu sredinu, a ne o tome da vam pokaže kakvim je znanjem i veština podkovan.

Prvi dan je za prevazilaženju straha. Straha od novog okruženja. Straha da se ne uklapaju. Straha da ih niko neće voleti. Straha da oni možda neće voleti nikoga. Prvi je dan, odećaju se nesigurno. Predstavite im plan obuka i dajte im raspored istih.

Nemojte prvog dana novog kolegu da stavljate u situaciju da mora dokazati sebe bilo kome. Pokažite mu gde da se parkira, kada i gde konzumira topli obrok, topli pozdravi, upoznajte ga sa kolegama. Nek zaduži uniformu, predajte mu dokumentaciju… Stvorite im osećaj da je njihov dolazak važan. Pokažite im da ste uložili resurse u njihovu obuku jer želite da ostanu kod vas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top